Schrijven voor studenten

Voorbeelden van tekstverwerkingssoftware zijn MS Word (beschikbaar via het Athena-platform) en Apache Open Office. De online Van Dale woordenboeken zijn hier te vinden of – wanneer ingelogd op het UGent-netwerk – via http://vandale.ugent.be. De vertaaltool DeepL biedt degelijke kwaliteit.

Wanneer je citaties uit EndNote in je tekst wenst te integreren is het noodzakelijk om MS Word via het Athena-platform te gebruiken (in tegenstelling tot een lokaal geïnstalleerde tekstverwerker).

Op het studentenportaal van UGent is een onderdeel gewijd aan Taalbegeleiding en -advies. Je vindt er tips voor eerstejaars, het geven van een presentatie, het opstellen van een poster, schrijfhulp per faculteit en een schrijfwijzer voor je paper, bachelor- of masterproef. Ook als je in het Engels schrijft, vind je er nuttige links en tools. Als je dat wenst, kan je persoonlijk contact opnemen met één van de taaladviseurs. De presentaties Academisch schrijven en Academic writing zetten je op vlak van academisch taalgebruik op de juiste rails.

Er zijn verschillende online schrijfplatformen met samenwerkingsmogelijkheid zoals OneDriveGoogle Drive, Authorea, Overleaf of ShareLaTex.

Internationale Reporting Guidelines geven een overzicht van criteria waar een artikel bij voorkeur aan voldoet om transparantie van rapportering te bevorderen en Reporting Bias te vermijden.

Studietype Reporting guideline
Cohort, case-control en cross-sectionale studie STROBE statement
Case reports CARE
Health Economic Evaluations CHEERS
Proefdieronderzoek (pre-klinisch) ARRIVE
Qualitative research SRQR
RCT CONSORT statement
Richtlijnen AGREE
Study protocols SPIRIT
Systematische review (en meta-analyse) PRISMA statement, checklist en flow diagram

PRISMA-P (PRISMA for protocols)

PRISMA-A (PRISMA for abstract)

Meer richtlijnen voor health research op www.equator-network.org

Wens je meer informatie of heb je nog vragen dan kan je terecht bij onze informatiedeskundige Heidi Buysse of informatiemedewerker Muguet Koobasi.

Heb je een vraag in het kader van je literatuuronderzoek of bij het zoeken, verwerken of publiceren van literatuur/data?
Vul dan ons formulier in met aanvullende info zodat wij een duidelijk beeld hebben van je vraag. Je kan ons ook bereiken via kcgg@ugent.be.