COVID-19 bronnen voor onderzoekers

Deze pagina biedt u een snelle toegang tot journal articles, datasets en andere bronnen over COVID-19 en aanverwante zaken voor onderzoekers.

 

  • Hub voor wetenschappelijke informatie over COVID-19:

LitCovid is een literatuur hub van actuele wetenschappelijke informatie over het Coronavirus van 2019. Het is het centrale toegangspunt tot relevante artikelen in PubMed over dit onderwerp. De artikelen worden dagelijks geüpdatet en zijn verder gecategoriseerd naar verschillende onderzoeksthema’s en geografische locaties voor een betere toegang.

 

  • Sommige uitgevers maken coronavirus (COVID-19) inhoud vrij beschikbaar en herbruikbaar. Een overzicht is te vinden in deze onderzoekstip.

 

  • De Coronavirus Research Database van PROQUEST beheert vrij beschikbare inhoud met betrekking tot coronavirussen. Deze database brengt inhoud van tijdschriften, preprints, conferentieverslagen, dissertaties en meer in verband met COVID-19 en andere coronavirussen samen. Deze database brengt naast de content van vrij-toegankelijke tijdschriften, ook preprints en aanvullende content die vrij beschikbaar wordt gesteld door grote uitgevers uit de hele wereld.

 

 

  • COVID-19 Open Research Dataset (CORD-19) het COVID-19 Data Portal. Dit portaal is in april 2020 gelanceerd om relevante datasets samen te brengen voor het delen en analyseren in een poging om het coronavirusonderzoek te versnellen. Het stelt onderzoekers in staat om COVID-19 gerelateerde referentiegegevens en gespecialiseerde datasets te uploaden, te openen en te analyseren als onderdeel van het bredere Europese COVID-19 Data Platform.

 

Deze databank verzamelt unpublished manuscripts van medRxiv (wordt uitgesproken als “med-archive”) en bioRxiv (wordt uitgesproken als “bio-archive”). Het is een gratis online archief en distributieserver voor complete maar ongepubliceerde manuscripten (preprints) in de medische, klinische en aanverwante gezondheidswetenschappen. Preprints zijn voorlopige rapporten van werk dat niet is gecertificeerd door middel van peer review. Ze mogen niet worden gebruikt om de klinische praktijk of gezondheidsgerelateerd gedrag te sturen en mogen niet worden gerapporteerd in de nieuwsmedia als gevestigde informatie.

 

 

  • World Organisation for Animal Health (OIE) heeft een factsheet gedeeld met informatie die de epidemiologische waarnemingen en het onderzoek weerspiegelt. De huidige pandemie van COVID-19 wordt in stand gehouden door overdracht van mens op mens. Door verschillende landen zijn dierinfecties met SARS-CoV-2 gemeld. Het is belangrijk om infecties bij dieren te monitoren om een beter inzicht te krijgen in hun epidemiologische betekenis voor de gezondheid van dieren, de biodiversiteit en de menselijke gezondheid. Deze Q en A webpagina verzamelt specifieke informatie en aanbevelingen over de COVID-19.

 

  • Research communities

Research communities, zoals CoronaWhy, is een wereldwijd verspreide, vrijwillige onderzoeksorganisatie die probeert de medische gemeenschap te helpen om belangrijke vragen met betrekking tot COVID-19 te beantwoorden.