Bezig met het laden van Evenementen

Een evidence-based guideline (oftewel: een richtlijn voor de klinische praktijk) is een systematisch opgestelde verklaring die aanbevelingen bevat om artsen, patiënten, zorgverleners of beleidmakers te helpen bij het nemen van beslissingen over passende gezondheidszorg in specifieke klinische omstandigheden met als doel om de zorg voor de patiënt te optimaliseren.

Een richtlijn voor de klinische praktijk is gebaseerd op een systematisch onderzoek van wetenschappelijk bewijsmateriaal en op een beoordeling van de voordelen en nadelen van alternatieve zorgopties. Deze richtlijnen zijn onmisbaar in de medische zorg.

Een goede richtlijn opstellen is een tijds- en arbeidsintensief proces. Deze introductiesessie biedt een antwoord op een aantal basisvragen zoals wat een goede richtlijn inhoudt, de stappen in het richtlijnontwikkelingsproces, welke actoren betrokken worden en welke tools aangewend kunnen worden om het proces te sturen.

Verder gaan we dieper in op een van de tools, namelijk MAGICapp – een platform waar je richtlijnen op een gestructureerde manier kan schrijven en publiceren, gebruikmakend van de GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation) methodologie. Enige voorkennis van wat GRADE inhoudt is aangeraden.

Doelgroep:

Deze sessie is gericht naar medische specialisten en onderzoekers – maar staat open naar alle geïnteresseerden  – die bekend willen raken met richtlijnontwikkeling.

Doelstellingen:

  • Leren wat een goede evidence-based guideline inhoudt
  • Kennis maken met de stappen en actoren in het richtlijnontwikkelingsproces
  • Ontdekken welke tools aangewend kunnen worden in het proces
  • Leren hoe je een richtlijn en aanbevelingen kan opstellen in MAGICapp


Opbouw en tijdsduur:
online interactieve sessie – 1u30min

Inschrijven: https://event.ugent.be/registration/ebg

Docent: Muguet Koobasi (Informatiemedewerker bij het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent)

Maximaal aantal deelnemers: 15

Extra informatie: Ben je verhinderd of heb je interesse in een opleiding op maat? Neem dan contact op met Muguet Koobasi, informatiemedewerker bij het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg Gent (muguet.koobasi@ugent.be).

Deel dit bericht via