Documentlevering

UGent-collectie

Via de catalogus van UGent krijgt u een overzicht van alle beschikbare tijdschriften en boeken, zowel op papier als digitaal. Artikels kunnen best opgezocht worden via de verschillende beschikbare databanken (PubMed, Web of Science, Google Scholar, … ), aangezien artikels niet individueel in de catalogus worden opgenomen.

Via een SFX-link wordt u naar de fulltext doorverwezen: met een directe link naar het online artikel of de mogelijkheid om een scanaanvraag te plaatsen via de link ‘Document delivery: Scanned article from print collections (UGent only)’.

Indien er geen SFX-link voorhanden is, kan er ook een scan van het artikel opgevraagd worden door middel van het tijdschrift in de bibliotheekcatalogus op te zoeken en vervolgens verder te klikken op ‘dienstverlening’ en dan ‘vraag gescand artikel aan’.

Als u verbonden bent aan de UGent is een scanaanvraag uit de UGent-collectie gratis en wordt het artikel in een pdf-bestand doorgemaild.

Interbibliothecair leenverkeer (IBL)

Artikel of boek niet gevonden? 

In dit geval kan u een interbibliothecaire aanvraag plaatsen. Het document wordt dan door ons in een netwerk van bibliotheken in binnen- of buitenland gezocht. Opgelet: dit is een betalende dienstverlening (meer informatie en tarieven).

Documenten aanvragen

Aanvragen worden online ingediend:

  • Artikels kunnen via een SFX-link aangevraagd worden via ‘Document delivery: From any library worldwide (paying service)’.
  • Boeken, hoofdstukken en artikels kunnen aangevraagd worden via de website van de Universiteitsbibliotheek.

Betaalwijze

  • Studenten ontvangen een e-mail met een link naar de elektronische betaling. Dit wordt verstuurd op de eerstvolgende dinsdag nadat een document geleverd werd via IBL. Het is niet mogelijk om cash te betalen.
  • PHD-studenten met een dubbel statuut (student en personeel) kiezen bij het plaatsen van de aanvraag of ze de kosten zelf dragen (studentennummer invullen) of deze door de dienst (personeelsnummer invullen) betaald worden.
  • Voor personeelsleden worden de kosten gefactureerd aan de dienst of vakgroep.

Praktisch

Aanvragen worden elke werkdag tussen 8:30 uur en 16:00 uur behandeld.  De levertijd bedraagt voor artikels gemiddeld twee dagen tot een week, afhankelijk van de responstijd binnen het bibliotheeknetwerk. Voor boeken bedraagt de levertijd één à twee weken.

Voor dringende leveringen (enkel personeel) en praktische vragen, kan u tijdens de werkuren terecht op:

M: ibl.kcgg@ugent.be
T: 09/332 51 99 of 09/332 22 95

demo video bekijken op vimeo