Informatie over Coronavirus 2019 (COVID-19) voor clinici: Point-of-Care richtlijnen,  journal articles en andere bronnen.

Deze pagina biedt u een snelle toegang tot point-of-care klinische richtlijnen, tijdschriftartikelen en andere bronnen over COVID-19 en aanverwante zaken voor professionals in de gezondheidszorg.

World Health Organization (WHO) – richtlijnen

UpToDate (Wolters Kluwer) – point-of-care klinische richtlijnen

DynaMed Plus (EBSCO) – point-of-care klinische richtlijnen

COVID-19 Resilience Hub (NHS) – advies en tips

NHS heeft de beste adviezen en tips van hun grote panel van internationale experts samengebracht om u en uw team te begeleiden. Deze hub is voor iedereen in de frontlinie van de gezondheids- en zorgsector.

Trends in de epidemiologie

GIDEON*, Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network, een uniek hulpmiddel voor het opsporen, preventie en educatie van infectieziekten, is ideaal voor iedereen die werkzaam is op dit kritieke, snel evoluerend domain, inclusief: clinici, opvoeders, beleidsmakers, apothekers en onderzoekers. Deze multimediale bron beschikt over actuele informatie en visuele hulpmiddelen voor het diagnosticeren van ziekten en het volgen van de laatste trends in de epidemiologie en de behandeling.

Bekijk hier de tutorial om te leren hoe je COVID-19 informatie in Gideon kunt vinden.

* Toegang vanaf het UGent / UZ Gent netwerk is vereist

Evidence summaries:

EvidenceAid maakt gebruik van de Cochrane Special Collections en andere systematische reviews.

Heeft u een andere PICO vraag en nood aan een evidence summary? Het KCGG kan u hierin adviseren.

Hub voor wetenschappelijke informatie over COVID-19:

LitCovid is een literatuur hub van actuele wetenschappelijke informatie over het Coronavirus van 2019. Het is het centrale toegangspunt tot relevante artikelen in PubMed over dit onderwerp. De artikelen worden dagelijks bijgewerkt en zijn verder gecategoriseerd naar verschillende onderzoeksthema’s en geografische locaties voor een betere toegang.

WHO COVID-19 Database verzamelt de nieuwste internationale meertalige wetenschappelijke bevindingen en kennis over COVID-19. De meeste citaten waarnaar wordt verwezen zijn gepubliceerde tijdschriftartikelen. De wereldwijde literatuur die in de WHO COVID-19-database wordt geciteerd, wordt dagelijks bijgewerkt aan de hand van opzoekingen in bibliografische databanken, hand searching en de toevoeging van andere wetenschappelijke artikelen van deskundigen. De klemtoon ligt op het identificeren van literatuur uit de hele wereld.

De Coronavirus Research Database van PROQUEST beheert vrij beschikbare inhoud met betrekking tot coronavirussen. Deze database brengt inhoud van tijdschriften, preprints, conferentieverslagen, dissertaties en meer in verband met COVID-19 en andere coronavirussen samen. Deze database brengt naast de content van vrij-toegankelijke tijdschriften, ook preprints en aanvullende content die vrij beschikbaar wordt gesteld door grote uitgevers uit de hele wereld.

Geselecteerde tijdschriftartikelen:

Sommige uitgevers maken coronavirus (COVID-19) inhoud vrij beschikbaar en herbruikbaar. Een overzicht is te vinden in deze onderzoekstip.

De volgende artikelen hebben een hoge Altmetric score en/of hebben veel citaties

Tip: Volg de laatste COVID-19 literatuur via Read by QxMD. (Read by QxMD is een gepersonaliseerd medisch & wetenschappelijk platform dat clinici in staat stelt om bij te blijven met het laatste nieuwe onderzoek dat invloed heeft op hun praktijk. De collectie van Universiteit Gent is geïntegreerd in Read, zodanig je meteen de full tekst kan lezen wanneer die in de UGent collectie zit. Read is beschikbaar voor iPhone, iPad, Android tablets & smartphone en het web. Klik hier om nu te lezen).

Geselecteerd e-book

Zhang, W. (2020). Prevention and Control of COVID-19. World Scientific Publishing.

Coronavirus e-learning programma (gratis)

Dit programma brengt kwaliteitsgerichte inhoud van Health Education England e-Learning for Healthcare, NHS England en NHS Improvement, en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) samen. Het programma is geschikt voor artsen, verpleegkundigen, consultants, assistenten in de gezondheidszorg, verloskundigen en andere professionals in de gezondheidszorg, inclusief degenen die terugkeren naar het personeel om te helpen tijdens de huidige crisis.

laatste update: 4/02/2021